Kreiranje korisničkih naloga

 

Jedna od stvari u XP koja je nova, je poboljšano korišćenje naloga. Ovo je preuzeto iz Windowsa 2000 i dorađeno. Prilikom instaliranja Windowsa XP moći ćete da izaberete administratorski nalog i šifru, nakon instaliranja i da dodate još naloga ukoliko niste jedini korisnik kompjutera. 

Dodavanje naloga vrši se veoma jednostavno. Kliknite na Start>Control Panel

U Control panelu izaberite User Accounts. Ovde možete da dodavate naloge, brišete naloge, podešavate već postojeće, ili da isključite ili uključite Guest nalog.

Guest Account je nalog pod kojim može da se prijavi svako ko želi da koristi vaš kompjuter. Ovaj nalog je ograničen na korišćenje kompjutera i ni na šta drugo. 

Administratorski nalog je glavni nalog. Preko njega možete da instalirate programe, menjate razna podešavanja kao na primer podešavanja drugih naloga. Preporučljivo je da se na ovaj nalog stavi šifra, i to neka koju je teško provaliti. 

Korišćenjem naloga, omogućujete da svaki korisnik može da podesi kompjuter onako kako njemu odgovara. Na primer da stavi pozadinu koja se njemu sviđa, da postavi ikonice koje se njemu sviđaju i slično. Takodje svaki korisnik ima odvojen direktorijum My Documents, pa neće biti zabune u vezi fajlova, ako je kompjuter kancelarijski, pa više ljudi radi na njemu. 

Zato vam preporučujem više naloga, za svakog od ukućana, kolega, po jedan, ali sebi ostavite glavni, administratorski, pa ako vam se neko zameri, samo mu isključite nalog. 

 

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***